Starostlivosť o zuby je dôležitá. Ak sa o zuby staráte poctivo už od začiatku, zuby vám to oplatia nekazivosťou, pekným vzhľadom a nežltnutím.
Zmena konzumovania potravín je určite lacnejšia ako následná návšteva zubára.
Akým potravinám sa teda vyhnúť?
- Mäkké sladkosti, ktoré sa lepia na zuby, ako napríklad gumené medvedíky, turecký med, či sladké žuvačky.
- Citrusy majú síce mnoho vitamínov, no na zuby pôsobia nepriaznivo. Najlepšie je sa vyhnúť cistrusovým džúsom z citrónu a grepu.
- Ocot, podobne ako citrusy, rozleptáva sklovinu a preto by ste si po každom jedle mali zuby umyť, či opláchnuť.
- Biele vína, hlavne rizlingy, majú v sebe nízke pH, ktoré prispieva k narúšaniu zubnej skloviny. U červených vín je toto riziko nižšie, no zase zanecháva na zubov škvrny.
- Čokoláda, čierny čaj a káva sú hlavní vinníci zažltnutia zubov a vytvárania škvŕn.
Bielenie zubov je vždy voľba ako tieto následky riešiť, ale prevencia správnym čistením zubov a obmedzovanie konzumácie škodlivých potravín. Taktiež prevenciou pred kazmi je správna dentálna hygiena.